Mentés hírek Mentés

Uhu a mentőállomáson

A napokban érkezett hozzánk ez a szép uhu.

Uhu a mentőállomáson

Fotó: MTE

Az Aggteleki Nemzeti Park szállította hozzánk. A madár fennakadt a drótkerítésen és nem tudni, mióta lógott ott magatehetetlenül. Nagy szerencséje volt, mert kisebb sérülésekkel megúszta az esetet. Sajnos volt már nálunk olyan uhu, amelynek egy hasonló eset miatt amputálni kellett a szárnyát. Még pihenésre van szüksége, de ha minden jól megy, visszakapja a szabadságát.

Az uhuk (Bubo bubo) a bagolyalakúak rendjébe és a bagolyfélék családjába tartozó, kiemelkedő természeti értékkel bíró madarak. Európa legtestesebb, legnagyobb termetű bagolyfaja.

Főbb jellemzők és megjelenés
Testméret: A tojók lényegesen nagyobbak a hímeknél. Szárnyfesztávolságuk elérheti a 160–180 cm-t, súlyuk pedig az 1,5–4 kg-ot.
Tollfülek: Fején feltűnő, hosszú tollfülek találhatók, amelyeket hangulatától függően lelapít vagy felmereszt (ezeknek a halláshoz nincs közvetlen közük).
Szemek: Jellegzetes, nagy, narancssárga vagy mélysárga szemei vannak.
Tollazat: Rejtőszínű, barnás-rozsdás alapon sötét mintázattal és foltokkal, ami tökéletesen elrejti a fák kéregmintázata vagy a sziklafalak között.

Élőhely és életmód
Élőhely: A háborítatlan, sziklás kőbányákat, meredek hegyoldalakat, erdőket és sziklafalakat kedveli, de néha megtalálható nyíltabb területeken is.
Aktivitás: Éjszakai ragadozó. A szürkület beálltával indul vadászni, nappal pedig a sziklafalak réseiben vagy sűrű facsoportokban pihen.
Hangja: Jellegzetes, mély, messzire halltszó "ú-hú" kiáltásáról kapta a nevét, amelyet főleg a párkeresési időszakban (késő télen és kora tavasszal) hallat.

Az uhu, Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke: 500.000Ft 

Forrás: MTE

Az oldal
tetejére