Magyarországon évente több száz vadon élő védett és fokozottan védett madár szenved törést, sérülést, áramütést vagy fióka korban árván maradnak. 




A madarakon bekövetkező sérülések túlnyomó része szárnytörés, agyrázkódás, belső sérülések. A falvakban költő fehér gólya párok fiókái a kirepülés alkalmával sok esetben törik szárnyukat vezetékeken, fák ágain. Megsaccolni se lehet az évente bekövetkező középfeszültségű távvezeték oszlopokon áramütéseket szenvedett madarak számát. Az áramütés következtében ezek a madarak röpképtelenné válnak és elvesztik az áramütött végtagok egy részét. Rengeteg fecske marad árván nagyobb viharok vagy vandalizmus miatt. A Mályi Természetvédelmi Egyesület keretein belül működő Madármentő Állomás ezeken a vad madarakon segít. Az idei évben is több védett és fokozottan védett madár életét tudtuk megmenteni.

A mentőállomásra érkeztek szárnytörött gólyák, árván maradt fecskék, sérült ölyvek, áramütött vércsék, szárnytörött és nyugat nílusi lázban szenvedő héja, elgázolt kuvik, dupla szárnytörött törpegém és több kis énekes madár is nálunk kapott megfelelő ellátást. Egy sérült madár sérüléseit ugyanúgy kell ellátni, mint az embereknél. Sebtisztítás, vérzés csillapítása, törött végtagok rögzítése, kötözés, etetés, itatás, gyógyszeres kezelés.

 

1000 forintból fel tudunk nevelni egy árva fiókát.

2000 forint elég egy törött szárny sebének tisztítására és kötözésére.

5000 forintból meg tudunk menteni egy áramütött madarat.

10000 forint fedezi egy sérült madár teljes mentését és orvosi ellátását.

Kérjük, támogassa munkánkat és kis betegeinket az alábbi linken.

http://www.adjukossze.hu/kezdemenyezes/Hogy_O_is_repulhessen

 

Köszönjük
 

2014 Jan 10