A Mályi Természetvédelmi Egyesület a 2013-as évben szeretné felmérni a Házi rozsdafarkú, Füsti fecske, Molnárfecske fészkek számát, elhelyezkedését és a fészkekben kikelő fiókák számát. Kérjük, segítse a Mályi Természetvédelmi Egyesület munkáját.



OKTÓBER 10-ig lehet küldeni a felmérésről készült fészeknaplókat amit márciusban küldtünk ki.
Cím: Mályi Természetvédelmi Egyesület
3434 Mályi, Erkel F. 62.

A BEKÜLDŐK KÖZÖTT ÉRTÉKES AJÁNDÉKOKAT SORSOLUNK!


TISZTELT MÁLYI LAKOS!

A Mályi Természetvédelmi Egyesület a 2013-as évben szeretné felmérni a Házi rozsdafarkú, Füsti fecske, Molnárfecske fészkek számát, elhelyezkedését és a fészkekben kikelő fiókák számát. Kérjük, segítse a Mályi Természetvédelmi Egyesület munkáját.

A FÉSZEKNAPLÓ LETÖLTHETŐ ITT

Hogyan tud segíteni?
Ha önnél költ valamelyik faj, akkor a fészeknapló vezetésével, kisebb megfigyelésekkel tudja segíteni munkánkat.
    - a fészeknapló vezetése egyszerű
    - nem jár hosszas fárasztó munkával

Házunk körül költő madarak:

Házi rozsdafarkú
A házi rozsdafarkú általában a házak teraszán, gerendázatokon, olykor üres virágcserépben vagy vödörben építi fel viszonylag nagy fűszálakból és mohából álló csésze alakú fészkét. Ennél a fajnál a hím és a tojó színezete eltérő. Hossza 14cm. A hím és a tojó farka minden tollazatában élénk rozsdavörös. Nyáron a hím feje és melle matt fekete, háta sötétszürke, szárnyfoltja fehéres. Hasa világosabb szürke. Tollazata ősszel világosabb, szárnyfoltja alig látszik. A tojó tollazata barnásabb. Hívó hangja: ”fid, csak-csak-csak”. Éneke egyszerű, de kellemes. Háztetőn, kéményen, antennán, vagy más kiemelkedő ponton énekel. Évente rendszerint kétszer, áprilisban és júliusban költ, de néha előfordul, hogy háromszor nevel fiókát. A fészek építése 6-8 napig tart, anyaga növényi részek, fűszálak. A csészét tollakkal, szőr-és gyapjúszálakkal béleli. A tojások száma rendszerint 5, a második költéskor általában 4. A kotlási idő az időjárástól függően 12-17 nap között változik.


Füsti fecske
19 cm, hosszú, karcsú farka mélyen villás. Felső oldala sötét, fémesen csillogó kék, homloka és torka gesztenye vörös. Begye sötétkék, testalja sárgásfehér. A fiatalok színezete tompább, villás farktollaik rövidebbek. Röpte könnyed, nyilalló. A költési időt kivéve csapatosan jár. Eredeti fészkelőhelyét, amely barlangokban és sziklapárkányokon volt, napjainkra teljesen felcserélte az emberi építményeken (istállókban, házereszeken, sertésólakban, hidakon) való fészkelésre. Jellegzetes negyed gömb alakú, a molnár fecskétől lényegesen nyitottabb fészkét gyakran építi (szarvasmarha, ló, sertés, csirke) istállóba, ólba. A sárból és növényi szálakból álló fészket a hím és tojó együtt építi és azt több éven keresztül is használhatják. Fészekalja 4-6 tojásból áll, a fiókák 14-16 nap alatt kelnek ki és 18-23 nap múlva hagyják el a fészket. Az első és a második költés között átlagosan 17 nap telik el. A második fészekalj kisebb méretű és annak etetésében olykor az első fészekalj már röpképes fiókái is részt vesznek.


Molnárfecske
13 cm, feje, háta, szárnya és farka kékesfekete, farcsíkja tiszta fehér. Egész alsó oldala fehér. Rövid farka villás. Apró lábát és lábujjait finom pehelytollak borítják. Viselkedése hasonló a füsti fecskééhez, de még inkább társas, gyakran telepekben költ. Napjainkban fészkét épületek külső felületén, azok beszögelésébe építi, de panelházakon és neon-világítótestekben, sőt mozgó komphajón (RÉKÁSI 1975, 1994) is találkozhatunk fészkével.Teljesen zárt fészkét, amelynek egy szűk bejárata van, sárból, növényi szálak és tollak hozzáadásával a hím és a tojó együtt készíti el 1-2 hét alatt. A sarat általában 200 méter sugarú körön belül gyűjtik, de kivételesen akár 1200 méterről is hordhatják.  Fészekalja 3-5 tojásból áll. A második fészekaljban ennél általában kisebb a tojás szám. A 14-16 napos kotlás után a fiókák a 21-23. napon repülnek ki. Fészkeiben gyakran verebek is költenek, de kék cinege is költött már fészkében.


Miért jó a programban részt venni?

A PROGRAMBAN RÉSZT VEVŐK KÖZÖTT ÉRTÉKES AJÁNDÉKOKAT SORSOLUNK KI ŐSSZEL!

Az kertünkben fészkelő madarak nem csak a kertünk ékessége lehet, hanem nagyban elősegítik a kártevő rovarok és hernyók visszaszorítását. Egy Házi Rozsdafarkú akár napi 350 alkalommal is vihet hernyókat és más kártevőket a fiókáknak.

A fészeknaplót a költési szezon befejeztével legyen szíves részünkre eljuttatni.

Cím:
Mályi Természetvédelmi Egyesület
3434 Mályi, Erkel F. 62.

Bármilyen kapcsolatos kérdéssel megkereshetnek
Lehoczky Krisztián
30 689 2727
Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke

Köszönjük segítő munkáját
MTE



2013 Mar 26