A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által bevezetett „Év madara” programban 2013-ban a Mályi Községben is szép számmal költő gyurgyalag (Merops apiaster ) lett az év madara.



A Mályi természetvédelmi Egyesület MTE és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület MME tagjai kiemelt odafigyeléssel és körültekintő munkával fogja segíteni a Mályiban költő gyurgyalagok költési időszakát.

A gyurgyalag Magyarországon 1982 óta fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100.000Ft.



A gyurgyalag megjelenése talán a legszebb a Magyarországon élő és költő madaraink közül. Színpompás tollazatáról, hegyes háromszögletű szárnyáról azonnal fel lehet ismerni. Testhossza 27-30cm szárnyfesztávolsága 44-49cm. Hangja halk és kedves prü-prü, amit nem lehet összetéveszteni más madarak hangjával.



Rovarevő specialistaként is nevezik, szálló rovarokkal szitakötővel, lepkékkel és fullánkos rovarokkal táplálkozik. Ezért is kapta az angol bee-eater – méh evő nevet. Emiatt sok volt a konfliktus a méhészekkel, akit kártevőnek tekintették. Szerencsére ezt a szemlélet a védelemnek és a végzett megfigyeléseknek köszönhetően mára sikerült lejjebb szorítani, de sajnos a mai napig vannak olyan cselekedetek, amik a gyurgyalagok életébe kerülnek.
Az egyik legkésőbb érkező madárfajunk, Magyarországra május második felében érkeznek a költőhelyekre és nagyon korán szeptember elején, közepén el is vonulnak. A telet afrikaiban töltik.



Mályiban mintegy 20-22 pár fészkelő madarat tartunk nyílván. Fészkelési szokásai is merőben eltérnek a köztudatban állóktól. A gyurgyalag meredek, kimondottan függőleges partfalakba, lösz- és homokfalakba ássa kb. 1-1,5 méter költő üregét ami a végén kiöblösödik. A hím madarak ilyenkor a párkapcsolat megerősítésében különböző rovarokkal kedveskedik a tojónak. A Mályiban történt megfigyelések alapján ilyenkor főként nagy szárnyú feltűnő rovarokkal próbál kedveskedni. Az 5-6 gömb alakú tojásokat június közepén rakják. A kotlási időszak 20-22napig tart, a fiókák 30 nap hagyják el fészküket.

A költési időszakban a költőhelyek felkeresése látogatása, háborgatása TILOS!

Az MTE és az MME 2013-ban fokozott figyelmet és munkát fordít a Mályiban élő gyurgyalagokra


Óvjuk természeti értékeinket!
Lehoczky Krisztián
MTE




2013 Jan 07