Adó 1% madármentés, denevérmentés
Mályi Természetvédelmi Egyesület
Adószámunk: 18408623-1-05


Denevérek mesterséges etetése és életben tartása.

Általában erősen dehidratált állapotban és minden tartalékukat felélve kerülnek elő a bajba jutott denevérek. Ahhoz, hogy e hasznos kisemlősöket életben tudjuk tartani a következő eszközökre lesz szükségünk.
 

Denevér elhelyezéséhez és táplálásához szükséges eszközök.
Karton doboz, Csipesz, pipetta, törölköző vagy rongy, papírtörlő kendő, lisztkukac, barna tücsök, gyászbogár lárva, hipoallergén baba tápszer vagy macskatápszer.

Denevérmentés- Denevérek mesterséges etetése és életben tartása.

Helyezzük el a kisállatot!
A denevér számára tökéletesen megfelel egy akkora karton doboz aminek a fal magassága nagyobb mint a denevér teljes hossza ez kb 20 cm magasságot jelent. A doboz oldalát karcoljuk be sűrűn, hogy tudjon mibe kapaszkodni a kisállat és fel tudjon kapaszkodni a doboz oldalára. Természetesen a doboz zárható legyen és levegőztető réseket is alakítsunk ki rajta. Fúrjunk 5-8 mm-es lukakat a doboz oldalára oldalanként 2-3 lukat. A doboz aljára érdemes papírtörlő kendőt tenni mert így könnyebb tisztán tartani a doboz belső részét. Ha sikerült kialakítani a lakhelyet akkor helyezzük bele a denevért. Ha jól csináltuk a kialakítás akkor a kisállat hátrálva szépen felkapaszkodik a doboz egyik oldalára és fejjel lefelé lógva fog pihenni.

Denevérmentés- Denevérek mesterséges etetése és életben tartása.

Denevérmentés- Denevérek mesterséges etetése és életben tartása.

Vigyázzunk mert haraphat!
Bármennyire is kedvesnek tűnnek a harapásuktól óvakodjunk. Betegségeket és veszettséget is terjeszthetnek. Ha netán mégis megtörténne azonnal forduljunk orvoshoz.

A denevérek etetése
A hozzánk került denevérnek először folyadékot adjunk ugyanis sok esetben már erősen dehidratáltak szoktak lenni. Állatorvosi rendelőkben beszerezhető CALO PET pasztából 0,1 ml-ert oldjunk fel 3 ml vízben, és ezzel próbáljuk megitatni a kisemlőst. A Calo PET-es folyadékot max 2 napig kaphatja. Ha nem tudunk pasztát szerezni akkor 1dl vízben oldjunk fel egy evőkanál cukrot vagy szőlőcukrot és ezzel próbáljuk itatni. Az itatás után jöhet az etetés. A denevérek rovarevő állatok. Szürkületkor nagy csapatokban kirepülnek és repülő rovarokkal táplálkoznak. A mentett kis denevérünket is rovareleséggel kell etetni. Vegyük ki a denevért a helyéről és tegyük a törülközőre. Csipesszel vegyünk ki 1 db lisztkukacot tépjük le a fejét és finoman érintsük a szájához a fej nélküli részét. Ha szerencsénk van akkor a kis denevér elveszi a kínált táplálékot és hangosan csámcsogva elfogyasztja a kukacot. Egy etetésre kb 8-10 db kukacot is meg lehet vele etetni. Ha szépen eszik akkor nagyobb rovarokkal is lehet kínálni. Gyászbogár lárva vagy barna tücsök. A gyászbogár lárva fejét vágjuk le mert harap és csak a megmaradt résszel kínáljuk. Etetés végén mindig kínáljuk friss vizet pipettából a denevérnek.

Denevérmentés- Denevérek mesterséges etetése és életben tartása.

Denevérmentés- Denevérek mesterséges etetése és életben tartása.

 

Nem akar enni, mindent kiköp!
Előfordulhat, hogy nem hajlandó rovart enni. Ilyen esetekben kell megpróbálni a tápszeres etetést. A baba tápszerből 1 evőkanállal tegyünk egy pohárba és annyi vizet tegyünk hozzá, hogy kissé krémesen folyó tápszert kapjunk. Jól keverjük össze a tápszert és pipettával próbáljuk cseppeket tenni a szájához. Vigyázzunk, hogy az orrába nem menjen.

Ha így se akar enni akkor a tarkóján lévő bőrnél fogva emeljük fel és egy kicsit finoman mozgassuk meg. Ez nem fog neki tetszeni ezért a kezeivel elkezd csapkodni és vicsorogni. Ha kinyitotta a száját próbáljunk meg rovart vagy tápszert juttatni a szájába a pipettával. Ügyelni kell arra, hogy csak cseppekben jöjjön a pipettából a folyadék nehogy megfulladjon.

Denevérmentés- Denevérek mesterséges etetése és életben tartása.

Az állat állapotától függően 2-3 óránként etessük és itassuk meg. Általában ha napközben vesszük ki a dobozból akkor testhője alacsony lesz, de az etetés végére mindig emelkedik és ezzel együtt aktívabb is lesz. Ha felerősödött a kis denevérünk akkor a helyileg illetékes Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályától és a helyileg illetékes Nemzeti Parktól is kérhetünk segítséget az elengedéssel kapcsolatban.


Lehoczky Krisztián
MTE